Giver dit job ”buk dig forover”-tillæg?

Selvfølgelig mener hun det ikke. Men det gyser alligevel i mig. Rummet er fyldt til bristepunktet til debat om ledelse. En højt placeret direktør i en kriseramt virksomhed tager mikrofonen, for at fortælle hvordan man håndterer de mellemledere, der beklager sig over den vanskelige situation, de står i med medarbejdere, der flygter og kunder, der klager over forsinkede projekter og budgetter, der ikke er i nærheden af at holdes.

Hun smiler og siger: ”Når mine ledere kommer til mig med problemer, minder jeg dem altid om, at 20 procent af deres løn er buk-dig-forover-tillæg”.

Hvordan bakker man sine ledere op, når de er under dette pres? Det forklarer hun med et smil: ”Når mine ledere kommer til mig med problemer, minder jeg dem altid om, at 20 procent af deres løn er buk-dig-forover-tillæg”.

Hun smiler, men det er ikke sjovt. De fleste grinede første gang, hun sagde det, men nu er det tredje gang og nogen bliver i tvivl, om hun rent faktisk mener det. Nu er latteren forstummet lidt, men den er der stadig.

De færreste har lyst til at være den sippede. Den, der er humorforladt og ikke kan tage en ”joke”. Indforstået stilhed ses spredt.

Vi er flere der kender den charmerende leder som slår problemerne væk med et smil og en frisk bemærkning. Vi er også flere som har prøvet at være dem, der ødelagde den på overfladen gode stemning ved at spørge: ”Mener du virkeligt det”? og bagefter få at vide, at det var modigt af os at række hånden op. Modigt fordi det er uønsket og med et forvandler en til dagens negative brokkehoved. Men i dag er der ingen, som ønsker at ødelægge stemningen, så den forbliver intakt. Lidt mere rå end før. Lidt mere desillusioneret. Men stadig med smil og latter.

Vi skal blive bedre til at tale om det vi ikke taler om
Men er det smil og latter, der er nøglen til at håndtere kriser? Der er uden tvivl mange vanskelige situationer, hvor det kalder på en kæk bemærkning. Men i sidste ende er vi nødt til at spørge os selv, hvad vi vil opnå? Bliver vi motiverede? Bliver vi fagligt stolte? Eller bliver organisatoriske problemer lavet om til individuelle problemer, hvor først mellemlederne må stå for skud og derefter den enkelte fagspecialist?

Organisationer, der håndterer kriser godt, forstår hvad en krise handler om: Den handler om, at omverdenen har mistet tillid til organisationen. Nogle gange med god grund. Andre gange kan det føles uretfærdigt, fordi kompleksiteten i ens leverancer er så stor, at ikke engang ens kunder forstår, hvor godt de egentligt har det, og hvor umage vi rent faktisk gør os for dem.

Når det føles uretfærdigt er det fristende at betragte kunderne som problemet. Nogen som kræver, at man ”bukker sig forover” og tager imod urimeligheder og ydmygelser.

Problemet er bare, at det som kunde aldrig er nok at blive hørt. Man har også brug for, at der bliver taget ansvar. Og god ledelse er ikke at sende ansvaret nedad.

Det er at tage kritikken alvorligt. Stå ved problemerne. Og støtte og styrke de mellemledere og fagspecialister, som står med sagerne og relationerne i det daglige.

Tænk hvis man i stedet at bede dem bukke sig støttede dem i at rette op på problemerne så de fik deres faglige stolthed tilbage? Tænk, hvis man lyttede og overvejede den kritik, der rejses? Tænk, hvis man som topledelse tog det fulde ansvar i stedet for at sparke nedad?

Nøglen til at komme igennem forandringer og kriser er selv at tage ansvar. Anerkende situationens alvor. Lytte til både kunder og medarbejdere. Og vise dem respekt ved i fællesskab, respekt og ligeværdighed at finde løsninger i stedet for at sende problemet videre til i forvejen pressede mellemledere og fagspecialister.

Hvad gør medarbejderne når deres faglige stolthed bliver en joke for ledelsen?
Helt enkelt kan man jo begynde med at spørge sig selv, hvad de dygtigste medarbejdere og ledere tænker om et ”buk dig forover”-tillæg? Måske kalder det i første omgang på et smil? Eller også skaber det tvivl om de og deres kunders problemer overhovedet bliver taget alvorligt? Mens kunderne leder efter andre leverandører gør man som jeg selv gjorde. Man smiler. Tier stille. Og overvejer om man er det rigtige sted.

2 responses to “Giver dit job ”buk dig forover”-tillæg?

 1. Enig. Som topleder har man vel stadigvæk et ansvar og en god leder ville vel nok påtage sig en coachende rolle og så lade mellemlederen selv finde løsninger baseret på denne dialog. Selvom man er mellemleder har man jo også brug for at blive anerkendt og respekteret. Og mon ikke topledelsen i sidste ende er mere interesseret i en åben og konstruktiv dialog, hvor udfordringer og problemer synliggøres end en kultur, hvor problemer gemmes af vejen fordi ingen tør tale om dem?

 2. “Og mon ikke topledelsen i sidste ende er mere interesseret i en åben og konstruktiv dialog, hvor udfordringer og problemer synliggøres end en kultur, hvor problemer gemmes af vejen fordi ingen tør tale om dem?”

  Dette ved alle der TØR være ærlige at dette netop er den fordrejning og manipulering ,der skaber grobunden for ego vældet der vælter vort og demokratierne,som det også skete tidligere bare lidt syd for os ,,i nyere tids regning,og vi selv lærte i 1864 med det forsmædelige nederlag, forårsaget af samme ego politiske holdninger.

  Netop både via og “måden ” at beskrive ,det reelle og VIRKELIGE problem, viser atter at vi i Danmark,som dog trods alle egoerene,netop er stærke ,eller var det grundet vort fælles mål og skab.

  Men at dette netop ikke overhovedet er med i hverken beskrivelserne, eller anden oplysning. Fra medierne,som derved ensidigt støtterdirekte op om og for ego politikken

  Som i lang tid er politiskbevidst,er forsømt af og viabegærligheden og netopmed forøegelsenerne af forskellene mellem grupperne,og med bla eks op på egen opleveser,,,AT NETOP TOPLEDELSER direkte modarbejder, den åbenhed og tillid,der kunne skabe et samfund i udvikling og ikke med den nuv. afvikling og ulighed,der ses som det nuværende,resultat og mål for stort set alle topledelser, pålagt af aktionærene bla ,og med at egoerne bestyrkes af netop denne afvikling,som er “trenden” på og i klodens rigeste dele, og især florere i de demokratier,der netop skulle bekæmpe og udvikle,,,,både ledelserne og inkl. medarbejderne i de lavste ” katatgorier ” i disse ego samfund,som blomstre som aldrig før.

  Og eksemplet udmøntes og ER en bevidst politisk styret fordeling af “goderne” med at 8::: O T T E ENKELT individer,,,,ejer og besidder, ,,,,så megen rigdom ,,som HALVDELEN == 3,5 MILLIARDER MENNESKER,,, af klodens samlede befolkning tilsammen har, og forvalter samt muligvis evt. kan opretholde livet med ???? trods vor store fælles produktioner af bare føde vare ,,,,

  Men dog med en endnu højere og forkortede udgaver af liver,,,,som vi bare i Danmark ,,, som et verdens RIGESTE DEMOKRATISKE samfund POLITISK har skabt , MEN altid og KUN for de lavste lønnede, med en afkortning på,, minimum ti års forkortet livs længde.

  I forhold til andre grupper i samfundet,som er den eneste sande målestok .

  Og at de omtalte ” topledelser findes i så små størrelser,at de ingen indflydels har på disse ego forhold som,kun er for og til, for de absolut rigeste.

  Og endnu engang ser vi denne form af politiske egoer ,forsøge og lykkes, både at styre og forstærke denne afvikling,af vor solidarieter og sammenhængs krafter,

  Samt al det som nu LO og Arbejdsgiverene så højtideligt,,, står og proklamere på tv, at de nu sørme vil skabe,,,,men nævner ikke hvordan,, andet end at arbejdsgiverne skal have endnu flere penge fra fælleskasserne,,,trods deres helt enorme forbrug,,,som også blev og er udmøntet til bankerne og finansverden, af fælleskassen ,,hvor den nuv politiske reg kollegaere i sidste øjeblik,, gjorde den´endnu bedre for LÅNERNE, end næsten samtlige andre sammenlingelige lande, via tilbage betalings formerne/kravene, for og til vort samfund.

  Og hvor er og arbejder relt ,,LO og fagforeningene,,,altså de rigtige ,og ikke snylter foreningerne.

  Som tværtimod er meget stærkt medvirkende i den afvikling ,af NETOP DET solidariske og demokratiske samfund, (hvor er de kristen fælleskaber ?? bla.) vi havde og var på vej imod,,, men som NU ,ego kræfterne destruere fuldt bevidst POLITISK.

  Som udfra næsten umulige betingelser/forhold efter 1864 ,har skabt Danmark til et af de absolut rigeste demokratiske samfund, i og på kloden.

  Og desvære bla med sådanne beskrivelser,som ovennævnte og omtaler i medierne også styret af ego piltikken ,netop udformes så det er en konstant begræsninger af virkeligheden, der ikke indpasser i ego poltikens målsætninger,,,med den slags som jeg kopieret ind øverst i dette indlæg,,,som helt entydigt viser med hvilke midler medierne arbejder fr rego piltikken og mod solidaristeten og fæleskabet ikke hverken sandheden eller demokratiet for og til os alle, ,, med at vi alle nyde goderne og medvirke aktivt i fremstillingen af dem, for og til os alle.
  .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *